Wouwse Plantage

K.v.K. nr. 40281704
KNSA nr. 8765

Hier willen we de geschiedenis van de vereniging in beeld brengen met behulp van oude foto's en publicaties. Als U nog oud materiaal over de vereniging bezit en dit wilt delen mail het dan naar de webmaster voor publicatie.

1997 Een stukje geschreven door René Hermans en geplaatst in het boek " Ter ontspanning en tot vermaak " Wouwse verenigingen in de twintigse eeuw.

12. Schietsport

Schietvereniging 'Edel Tijd Verdrijf'

Eind juni 1971 kreeg Wouwse Plantage een unieke vereniging binnen haar grenzen. Die nieuwe loot aan de verenigingsstam kwam niet uit de lucht vallen, maar verhuisde vanuit Halsteren naar Wouwse Plantage: een schietvereniging met luchtgeweren. In Halsteren was de vereniging niet levensvatbaar, maar in Wouwse Plantage bleek er wel animo te bestaan, want binnen twee maanden telde 'Edel Tijd Verdrijf', zoals de vereniging ging heten, al vijftien leden.
Initiatiefnemer in die tijd was J. van Hoof uit Woensdrecht. Hij bracht vanuit Halsteren meteen twee geweren en zes banen mee, zodat de jonge vereniging niet direct voor hoge kosten kwam te staan.
Kort na de officiële oprichting werden de banen door burge¬meester P. Sanders van Wouw in gebruik genomen. Als oud-militair schoot Wouwse eerste burger zo goed, dat hij meteen een fles wijn mee naar huis mocht nemen.
Later verhuisde de schietvereniging naar dorpshuis 'De Spil', waar halfautomatische banen werden ingericht in de grote zaal.
Naast de onderlinge ontmoetingen zijn er tegenwoordig regionale ontmoetingen voor de luchtgeweerschutters. Er worden allerlei activiteiten en wedstrijden op touw gezet en jaarlijks is er een koningsavond met daaraan verbonden een feestelijke bijeenkomst. Maar ondanks allerlei promotie-activiteiten zit er een sterke vergrijzing in het ledenbestand van de vereniging. Jonge mensen worden niet snel lid, maar dat deert de huidige leden niet zo zeer. Secretaris Piet Maas van de vereniging kan nog steeds uren vertellen over wat hij steeds 'zijn' sport noemt. Hij beschrijft het luchtgeweerschieten als een sport, die enorme concentratie vergt. Daardoor is het ook een vermoeiende sport en een half uur achtereen schieten is dan ook meer dan genoeg. Dan is het tijd voor even ontspanning, want ook daar is men bij 'Edel Tijd Verdrijf' niet vies van.
In 1996 werd het zilveren jubileum gevierd met wedstrijden, promotiedagen en toen bleek dat er toch de nodige belangstelling voor de sport bestaat, want heel wat belangstellenden maakten een uitstapje naar 'De Spil' in Wouwse Plantage.

Bijgewerkt : 11-12-2012
Problemen en op- of aan-merkingen graag doorgeven aan